Holistische massage

Holistisch komt van het woord Holos dat ‘heel’ betekent. Als holistisch masseur neem ik dan ook de hele mens als uitgangspunt. Je hebt namelijk niet alleen een lichaam maar je bestaat ook uit een emotioneel, mentaal, sociaal en spiritueel deel. Al deze delen beïnvloeden elkaar en maken wie je bent.

Als nu op het ene niveau iets gebeurt heeft dat effect op het andere. Het lichaam kan hierdoor uit balans raken en signalen afgeven in de vorm van een klacht of symptoom, bijvoorbeeld een stijve nek of pijnlijke rug. Zo’n klacht vraagt om aandacht. Massage is een middel om de aandacht terug te brengen naar je lichaam. Door even in je lijf te zijn en minder in je hoofd geeft het je mogelijk meer inzicht in wat die klacht jou te vertellen heeft.

Mijn intentie is dus niet het bestrijden van de klacht maar om het aandachtig voelen. De nadruk van mijn massage ligt op ervaren, niet op veranderen. Bewustworden is waar het om gaat. Dit kan verheldering geven waardoor je dichter bij de basis, de oorzaak, van je klacht kan komen. Die ervaringen en inzichten kunnen je helpen om de balans in jezelf te herstellen. Om weer in balans te komen!